Marketing pentru companii B2C (Business-to-Consumer)

 

Fiind un ansamblu de servicii de marketing dezvoltat a fi aplicabil companiilor oferind bunuri sau servicii pentru un public de consumatori, acest tip de promovare online îmbină elemente tradiționale precum Social Media, TikTok Marketing, Email Marketing sau Video, însă și strategii non-convenționale precum Guerilla, Influencer Marketing sau Spotify Advertising, pentru a atinge grupurile țintă de consumatori și a-i conduce spre cumpărarea produselor sau serviciilor tale - atât online cât și fizic, în funcție de caz.

În acest proces vom avea în vedere atât obiectivele tale de business, cât și pe cele de marketing, ne vom alinia acestora și vom livra rezultate din primele săptămâni, tu și echipa ta fiind tot timpul la curent cu evoluția campaniilor.

De la $200,000 -> $20bn

Experiența lucrului cu multiple companii de dimensiuni variate a colegilor noștri - atât branduri locale precum Editura Corint cât și unele dintre cele mai mari companii B2C globale precum Real Networks, Estee Lauder, Vodafone sau Barclays Bank reprezintă o garanție în plus pentru succesul în cazul unei colaborări între noi 🏆

Experiența noastră în industria FMCG

Una dintre cele mai importante industrii globale este cea a produselor de consum de masă rapide, cunoscute sub numele de FMCG (Fast-moving consumer goods). În această industrie, competiția este acerbă și marketingul joacă un rol critic. De aceea, este important ca strategia de marketing în FMCG să fie una puternică și bine gândită, pentru a te putea diferenția de concurență și a te asigura că rămâi în top. 

În funcție de tipul afacerii tale, rolul marketingului în industria FMCG devine și mai substanțial în timpul unor evenimente speciale, iar intersectarea dintre marketingul online și cel ofline devine crucială pentru produsele de consum rapid.

Unul dintre clienții noștri din industria FMCG este renumitul brand Tonelli. Compania este cel mai mare producător de ouă din România (400.000.000 ouă/an), având o experiență de peste 20 de ani în industrie. Gama de produse este una diversificată, fiind singurul producător ce acoperă toate nevoile de consum pentru categoria ouă (bio, funcționale, free range, sol, convenționale, ouă lichide, ouă pudră). 

Deși compania are o prezență îndelungată pe piață și o distribuție națională prin toate canalele de comerț – Modern Trade, Traditional Trade, Horeca, Industrie, Export, și Online, se confrunta cu o lipsă a brand awarrenesului în piață, precum și cu nevoia de a educa potențialii consumatori în privința beneficiilor și alegerii ouălor calitative. 

Provocarea noastră a fost de a creea o strategie de marketing integrată pentru toate canalele de promovare online cu scopul de a genera awareness în rândul audienței țintă. Totodată, marketingul online realizat pentru Familia Toneli, trebuie să susțină rezultatele ofline, adică vânzările produselor de consum rapid.

Pentru a ajunge la rezultate vizibile cât mai rapide și eficiente, am dezvoltat o strategie de social media lunară care să contribuie activ la obiectivele de comunicare ale clientului: awareness, engagement, sales, CSR. În acest sens, am stabilit o constanță în publicarea conținutului pe canale precum Facebook, Instagram, LinkedIn, TikTok, Youtube, Pinterest, explorând în tot acest timp și oportunități noi de extindere a awarenessului, atât organic prin instrumente precum Instagram Reels, Youtube Shorts, cât și prin activități de Influencer Marketing, dar și activități paid prin campanii Google Display sau Youtube Discovery Ads.

 

Editura Corint

Un alt exemplu de business din industria FMCG cu care am am avut oportunitatea de a lucra, a fost cel al cărților. Editura Corint este una dintre cele mai cunoscute din România, publicând și distribuind la nivel național cele mai populare Bestsellere internaționale, dar și cărți ale autorilor români și manuale școlare. 

Corint Junior este filiera responsabilă de publicarea cărților pentru copii și adolescenți, iar principala lor provocare era dificultatea de a crește vizibilitatea brandului în mediul online. De asemenea, și vânzările online erau foarte scăzute, iar acest aspect era unul pe care compania dorea să îl dezvolte în mod special, pentru a ajunge în rând cu competiția.

Ne-am folosit de insight-uri ale audienței din studii paralele pentru a le integra în strategia brandului în cauză, pentru a recrea profilul consumatorului modern, pe care să le folosim mai apoi în marketing. Cum brandul era deja unul cunoscut pentru produsele de înaltă calitate, echipa noastră a propus să se folosească de audiența țintă actuală, și să targeteze nișele, producând astfel trafic de înaltă calitate.

Tehnici precum audiențele personalizate, Web Remarketing sau Social Remarketing Audiences au adus creșteri ale conversiilor pe cărțile curente, dar au  generat și vânzări pentru noile lansări de carte. 

Dacă ești curios privind tehnicile de marketing folosite, află că există un studiu de caz despre colaborarea noastră cu editura Corint Junior, unde poți evalua rezultatele obținute în urma strategiei aplicate.

Un alt aspect important de care trebuie să ții cont dacă business-ul tău face parte din această industrie, este integrarea activităților de marketing online în strategia de marketing offline. Promoțiile în magazine sau la scară națională îți pot aduce clienți în magazin. De exemplu, le poți oferi discount-uri sau un mic premiu (cupon de reducere pentru următoarea achiziție sau diverse consumabile branduite) dacă aceștia aleg să îți facă o vizită fizică.

O altă activitate importantă este targetarea în funcție de zona geografică într-o anumită perioadă. O lansare de carte a unui autor local, un festival dintr-un anumit oraș sau o deschidere de magazin, sunt doar câteva exemple de evenimente speciale unde marketingul online trebuie să susțină și să propulseze brandul în mediul offline.

Clienții noștri sunt foarte fericiți. Credem că și tu ai fi.

Cum te putem ajuta?