Cum să alegi influencerii potriviți pentru afacerea ta

De câțiva ani buni, evoluția din lumea social media a lansat o nouă meserie ce se pare că a avut un succes răsunător. Creatorii de conținut și influencerii sunt noii termeni care completează strategia de marketing a unui brand ce își dorește să ajungă mai aproape de clienții săi și nu numai. Însă cum știi dacă astfel de colaborări sunt potrivite și pentru business-ul tău sau, la fel de important, cum alegi influencerii potriviți care să fie niște reprezentanți pentru imaginea ta?

Keep reading and let’s find out.

În primul rând, care este diferența dintre UGC și un influencer?

User Generated Content (UGC) reprezintă conținutul creat de către orice utilizator al unei platforme de social media, prin postări, recenzii, fotografii sau videoclipuri. Acest conținut este creat de către consumatori în mod voluntar, ceea ce îl face autentic și credibil, provenind direct de la consumatorii care au testat și experimentat un produs sau serviciu, exprimându-și opinia reală.

Influencerii sunt persoane care au o prezență puternică în mediul online, cu un număr considerabil de urmăritori alături de care au format o comunitate, într-o anumită nișă sau pe un anumit domeniu. Influencerii sunt plătiți de branduri sau au parte de diferite beneficii pentru a le promova serviciile sau produsele. Un alt criteriu de diferențiere este faptul că activitatea creatorilor de conținut este măsurabilă în diferiți KPIs, precum engagement-ul, reach-ul, creșterea urmăritori sau a vânzărilor.

Așadar, UGC și influencerii sunt două concepte distincte în ceea ce privește marketingul digital, însă pot fi utilizate în mod complementar pentru a amplifica prezența și impactul unui brand.  

În al doilea rând, brandul tău are nevoie de un influencer? 

Știm că acum toată lumea are integrată în strategia de social media marketing și influencer marketing, însă decât să împărțim bugetul ineficient, mai bine ne uităm la obiectivele de marketing propuse. 

În domeniul tău, există posibilitatea de extindere prin acest tip de advertising sau poate ar trebui să îți îndrepți atenția către publicitatea offline? Primul pas înainte de alegerea viitorilor colaboratori este definirea obiectivelor de marketing: vrei să îți crești conștientizarea brandului? Poate vrei să promovezi un produs sau un serviciu specific? Sau ai o promoție de care îți dorești să audă toata lumea? Definirea acestor obiective te va ajuta să identifici influencerii care pot ajuta cel mai bine la atingerea acestora.

Cu siguranță o fabrică de sucuri își va putea promova produsele mult mai ușor cu ajutorul unui influencer, decât o fabrică de materiale de construcții. Însă, ceea ce nu trebuie să uiți, este că pentru fiecare domeniu există un creator de conținut, chiar și în domeniile tehnice sau nișate. Impactul sau numărul de followeri s-ar putea să nu fie la fel de mare ca al unui influencer din zona de fashion, însă asta nu ar trebui să te descurajeze din a integra și acest tip de advertising în strategia ta de social media marketing.

Acum că am ajuns și la punctul culminant, deci, cum alegem un influencer?

  1. Definirea publicului țintă: Cunoașterea publicului tău este crucială pentru alegerea influencerilor potriviți. Încearcă să identifici cine sunt clienții tăi ideali, ce interese au și pe ce platforme sociale își petrec timpul. Astfel, vei putea găsi influenceri care au un public similar și care pot avea cel mai mare impact în rândul acestora.

  2. Evaluarea autenticității influencerilor: Autenticitatea nu mai este doar un mod de a ieși în evidență, ci cheia în influencer marketing. Pentru a putea crea o imagine cât mai reală despre brandul tău, alege influenceri care sunt sinceri și autentici în interacțiunile lor cu publicul lor. Poți evalua autenticitatea lor prin analizarea conținutului pe care-l postează, reacțiile și comentariile fanilor lor, precum și prin colaborări anterioare cu alte branduri.

  3. Compatibilitatea valorilor și mesajului de brand: Este esențial ca valorile și mesajul influencerilor să se potrivească cu cele ale brandului tău. O colaborare autentică va fi mai eficientă în atragerea și engagement-ul publicului. Analizează conținutul influencerilor pentru a vedea dacă este în concordanță cu valorile și mesajul tău de brand.

  4. Măsurarea impactului și a rezultatelor: Înainte de a alege influencerii, stabilește obiectivele de performanță și metricile pe care vrei să le urmărești pentru a măsura succesul campaniei. Poți evalua impactul prin intermediul numărului de vizualizări, engagement-ului, creșterii numărului de urmăritori sau a creșterii vânzărilor.

  5. Negocierea și stabilirea colaborării: După ce ai identificat influencerii potriviți, este timpul să inițiezi discuțiile despre o posibilă colaborare. Stabilește așteptările clare în ceea ce privește conținutul, termenii și condițiile colaborării, precum și compensația financiară sau alte beneficii.

  6. Monitorizarea și evaluarea campaniei: Odată ce colaborarea a început, monitorizează și evaluează campania pe parcursul desfășurării ei. Fii deschis la feedback și ajustează strategia în funcție de rezultatele obținute pentru a maximiza impactul și eficiența campaniei.

Cum arată research-ul propriu-zis?

De cele mai multe ori, research-ul pentru găsirea influencerilor potriviți nu are o rețetă a succesului. Fie poți crea liste cu cei pe care deja îi cunoști și să cauți pe social media asemănători cu cei pe care deja îi urmărești, fie poți folosi platforme ce oferă astfel de servicii.

O agenție de marketing digital va știi exact pe cine să alegi și de ce. Va face procesul de decizie, comunicare și contractare mult mai ușor, având deja experiență în influencer marketing.

Însă, dacă vrei să duci procesul de unul singur până la capăt, iată 3 platforme prin care poți găsi influenceri în România:

  1. FameUp: O platformă pentru micro-influenceri, automatizată cu ajutorul inteligenței artificiale, prin care descoperi creatori de conținut, iar ei te ajută cu strategia, managementul, contractarea și plata. Platforma vine în ajutorul agențiilor de marketing, brandurilor, dar și al influencerilor.

  2. Mocapp: Dacă vrei să colaborezi cu influenceri mai mari, poți încerca Mocapp. La fel ca și în cazul FameUp, platforma te ajută să descoperi creatori și să planifici campaniile. În plus, poți să urmărești performanța generală prin rapoarte și analize.

  3. Unify Social: Aici găsești nano, micro și mid-size influencers, deci mărimile nu sunt prea variate. La fel ca și în cazul celorlalte platforme, te ajută cu research-ul, contractarea și managementul.

În mare parte, acestea sunt menite să te ajute să scapi de procesele care îți consumă mult timp până să ajungi să închei un contract cu un influencer. Diferențele dintre opțiunile de mai sus pot fi costul lunar, modul de colaborare cu agenții din cadrul platformelor și, desigur, propunerile de influenceri care îți sunt prezentate. Ca agenție de marketing știm că uneori cea mai bună soluție poate fi lucrul manual în acest caz, pentru că poți avea o interacțiune directă cu creatorul de conținut, fără a exista diferite costuri la mijloc.

În concluzie, când, cum și de ce să alegi un influencer pentru business-ul tău? Iar după ce răspunzi la aceste întrebări, mai vine încă una: ce influencer să alegi? Nu e un demers chiar simplu, care vine la pachet și cu un ping-pong de mail-uri. O agenție de marketing digital va transforma acest proces time consuming într-unul time efficient, care la final va rezulta în creșterea awarness-ului asupra brandului tău, mai mulți urmăritori, engagement și mai multe vânzări.