2020 a fost un an interesant pentru e-commerce marketing, iar 2021 se arată la fel de interesant până acum. Din cauza pandemiei, comerțul electronic a cunoscut o creștere semnificativă și a câștigat noi consumatori. În ultimele luni, am văzut o creștere care, în mod normal, ar fi luat un deceniu pentru a se realiza. Din moment ce lumea este încă blocată și oamenii se tem să-și părăsească casele, cumpărăturile online au devenit noul normal.
Dacă speri să obții mai multă tracțiune pentru brandul tău de e-commerce, să generezi mai mult trafic și să convertești acest trafic în clienți activi, atunci este important să cunoști cele mai recente tendințe care modelează industria.
Big data joacă un rol important în crearea de experiențe personalizate
A realiza profilul unui client a devenit totodată un proces cu care ne-am obișnuit, dar și unul din ce în ce mai complex. Având în vedere ritmul accelerat în care au venit și au plecat tendințele cumpărătuilor online în 2020, cheia succesului în 2021 va fi o strategie solidă de engagement bazată pe date despre clienți acumulate din platforme și cookies acceptate.
Printre soluții de gestionare a datelor privind identitatea și consimțământul clienților, aceste date exacte și de bună calitate pot fi nucleul fiecărui profil. Alte tipuri de date, cum ar fi date despre comportamentul utilizatorului, date offline, in-store etc., pot fi ușor asociate cu o persoană reală care a fost de acord în mod explicit cu acele comunicări și activități de marketing. Iar de aici reiese buyer persona.
Este deja un lucru bine știut faptul că, în prezent, clienții preferă experiențele personalizate în funcție de nevoile lor. Smarter HQ a aflat că 72% dintre clienți interacționează doar cu mesaje personalizate. Chiar dacă comunicarea personalizată a fost inițial limitată doar la e-mail marketing, așteptările clienților și evoluția tehnologiei au schimbat acest lucru.
Cunoscându-și clienții și ceea ce îi determină pe aceștia să se angajeze în interacțiuni cu brandul, comercianții vor putea segmenta și optimiza mult mai bine cheltuielile de campanii look-a-like. De asemenea, o bună cunoaștere a pieței și publicului îl ajută pe comerciant să ofere clienților o experiență personalizată, respectând în același timp acordurile de confidențialitate.
Optimizarea experienței de cumpărare
Încă de la începuturile cumpărăturilor online, consumer journey într-o acțiune de cumpărare implica atât activitate online, cât și offline. Un număr semnificativ de oameni începeau procesul de achiziționare de pe dispozitivele mobile, iar activitatea offline îi motiva să termine ceea ce au început.
Consumatorii așteaptă de la cumpărăturile online să fie rapide și convenabile. Este de la sine înțeles că cu cât user experience este mai simplă, cu atât vei obține mai multe conversii. Există câteva modalități prin care poți ajunge la o experiență de cumpărare optimă:
Experiența de checkout trebuie să fie rapidă și plăcută. Automatizează promoțiile și ofertele astfel încât consumatorului să nu aibă nevoie să le caute din greu. Folosește șabloane deja stabilite din interacțiuni anterioare.
Realitatea augmentată oferă clienților un „sentiment real” care poate adăuga o altă dinamică pozitivă experienței online. Acest lucru este deosebit de reconfortant pentru cei care încep să cumpere online.
Livestream Shopping Events le permite clienților să discute cu reprezentanții de vânzări în timp real și să selecteze cu ușurință un articol pentru cumpărare. În acest fel, consumatorii au „experiența de cumpărare” fără să aștepte la o linie de plată.
Shopping prin video ads pe social media
Consumul de rețele sociale nu va încetini în 2021, iar brandurile vor începe să facă publicitate în diferite moduri pe canale precum TikTok și Instagram. Marketingul video s-a dovedit a fi o modalitate excelentă de a atrage clienții și nu va dispărea în curând. Crearea videoclipurilor pentru site-ul web este o modalitate foarte eficientă de a atrage și de a atrage instantaneu un client și de a-l informa despre produsul sau serviciul pe care îl oferi.
Pe măsură ce Facebook lansează Instagram Shops și Shopify a devenit partener TikTok, videoclipurile oferă o altă dimensiune atunci când vine vorba de marketingul afacerii tale. Utilizarea podcasturilor și a conținutului video scurt crește șansele ca utilizatorii să afle despre cum produsele și serviciile unui brand e-commerce oferă soluția pentru nevoia, provocarea sau problema la care un cumpărător dorește să răspundă.
Totuși, videoclipurile tale nu trebuie neapărat să fie unele scurte. În 2021 se vorbește tot mai des despre shoppable TV. Cu toții am urmărit la un moment dat un film sau un serial pe Netflix și ne-am gândit „ce tricou fain”. Ei bine, în curând voi putea căuta și cumpăra tricoul respectiv doar la un click distanță.
La începutul anului trecut, NBC a lansat reclame TV cu opțiunea de cumpărare care conectează programe TV cu aplicații mobile permițând spectatorilor să achiziționeze ceea ce văd pe ecran. Și se pare că această tehnologie va fi în curând încorporată și în televizoarele inteligente. Shoppable TV va conecta „a vedea” cu „a cumpăra” într-o experiență simplă care avantajează atât comercianții, cât și cumpărătorii.
AI și AR devin din ce în ce mai populare
Realitatea augmentată (AR) a schimbat complet jocul pentru comerțul electronic. Cu acest tip de tehnologie, cumpărătorii pot vedea cu adevărat obiectul pe care cumpără, ceea ce îi ajută să ia o decizie de cumpărare armonioasă. AR schimbă într-adevăr experiența de cumpărare în industrii specifice, cum ar fi moda și designul interior, deoarece clientul poate cunoaște produsul fără să-l fi văzut în realitate. AR oferă abilitatea de a vedea nu doar un model 3D al unui produs, ci îi permite utilizatorului să vadă cum ar arăta acel produs dacă l-ar purta de fapt. Este adevărat că unele produse și industrii se pretează mai bine metodelor tradiționale de cumpărături, dar AR va zdruncina lucrurile mai devreme decât mai târziu.
În ceea ce privește inteligența artificială (AI) și învățarea automată, acest serviciu face posibilă pentru clienți să aibă experiențe de cumpărături automatizate și personalizate. AI colectează în mod continuu date despre comportamentul de cumpărare al unui client, când cumpără cumpărături și ce caută într-un produs sau serviciu. Este un segment de tehnologie care nu poate fi reprodus în magazin. Oamenii vor să știe că brandurilor le pasă de ei, iar AI va fi programat în consecință. Pe rețelele de socializare, unde AI învață din observațiile mai negative ale oamenilor, este foarte probabil ca consumatorii să dorească interacțiunea. Dacă roboții pot învăța cum să formeze propoziții pentru a transmite o emoție, companiile îi pot învăța în curând să ofere confort și produse pe baza preferințelor clienților.
Acestea sunt unele dintre cele mai noi tendințe care se întâmplă sau urmează să se întâmple în e-commerce. Un lucru este sigur, nu este niciodată prea târziu pentru a te aventura, pentru a afla ceva nou și pentru a evalua dacă un trend este potrivit pentru afacerea ta. Și dacă aveți alături o agenție de marketing digital, sunteți sigur că veți avea întotdeauna o strategie actualizată, gata de utilizare.